Sałatka z bobu z czerwonym ryżem


Pierwszy raz zagościł w naszej kuchni czerwony ryż który swoją charakterystyczną barwe zawdzięcza obecności antocyjanów, naturalnych przeciwutleniaczy, niezbędnych w profilaktyce schorzeń o podłożu rodnikow. Dostarcza on węglowodanów złożonych, które są źródłem energii. Ponadto ryż zawiera witaminy z grupy B a także witaminy K i E i wapń, żelazo oraz cynk, potas, fosfor, mangan, magnez.


Składniki na 3 porcje:

- 500 g bobu
- 100g  czerwonego ryżu
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty
- 3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie :

Ryż dobrze płuczemy,  zalewamy 400 ml wody, gotujemy bez przykrycia  do czasu aż ryż wchłonie całą wodę.

Bób zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wode wymieniamy na nową, wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości. W przypadku młodego wystarczy 15 minut od momentu zagotowania wody. Dzięki tej metodzie powinniśmy uniknąć wzdęć, wywołanych przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Po przestudzeniu obieramy łupinki. 

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki (ostudzone)  mieszamy ze sobą. Mozna doprawić solą i pieprzem. 


Źrodla
http://bonavita.pl/ryz-bialy-czerwony-czarny-dziki-ktory-ryz-jest-najzdrowszy-przepisy-na-dania-z-ryzem

Komentarze

Popularne posty