piątek, 15 czerwca 2018

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką.



Sezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały.  Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :)

Składniki ( na tortownicę 26 cm )
- 350 gram okrągłych biszkoptów
- 500 gram śmietany 12% lub 18 %
- 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku )
- 2 galaretki truskawkowe 
- 70 dag truskawek

Wykonanie
Galaretki rozpuszczam w  750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia.
Śmietanę mieszam łyżką z cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty.
Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia.
Smacznego :)


Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam.

4 komentarze:

  1. Przepyszne są ciasta z truskawkami jak nie trzeba piec

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na czasie są truskawki na działce więc na niedziele jak znalazł do kawy - super

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezu, jak ja kocham to ciasto. Mogę całą blachę na raz zjeść :D

    OdpowiedzUsuń