piątek, 15 czerwca 2018

BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • większy pęczek botwinki,
  • 8 młodych ziemniaków średniej wielkości,
  • 2 młode marchewki,
  • pęczek koperku,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 200 g śmietany 18% do zup,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1,5 l bulionu warzywno-drobiowego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam).
  • Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam.
  • W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
  • Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut.
  • Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor).
  • Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)