Prosty deser z karmelizowanym jabłkiem i mieszanką studencką. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją propozycją na pyszny, prosty deser, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Słodycz karmelizowanego jabłka, chrupkość mieszanki studenckiej i delikatność naturalnego jogurtu. Jak dla mnie połączenie idealne. Prosto, a jakże smacznie. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1 większe soczyste jabłko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta cynamonu
- 1 mały jogurt naturalny
- garść mieszanki studenckiej – do kupienia w Yerba MaTe 24
- liście świeżej mięty do podania
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę (nie za małą). Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość posypujemy po wierzchu cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu).
Do miseczki wykładamy jogurt naturalny. Następnie układamy nasze karmelizowane jabłka i garść mieszanki studenckiej. Deser zdobimy listkami świeżej mięty.
Podajemy od razu.
Smacznego