Sernik truskawkowy na zimno
Serniki na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Ja akurat przygotowałem wersję z truskawkami, ale można zastąpić je każdymi owocami.

Składniki i przepis na na sernik truskawkowy na zimno:

  • 1.3 kg truskawek
  • 1kg twarogu zmielonego z wiaderka
  • 140g cukru pudru
  • skórka starta z całej cytryny
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • 200ml kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy)
  • 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch)
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i osuszamy. Biszkopty układamy w tortownicy o średnicy 26 cm. Kremówkę ubijamy na 3/4, a następnie cały czas mieszając mikserem dodajemy porcjami twaróg, cukier puder, sok i skórkę w cytryny. Gdy składniki mamy już ze sobą połączone, wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty, rozkładamy równomiernie na masie truskawki i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.
300g truskawek kroimy w plasterki i układamy jeden obok drugiego na masie twarogowej. Truskawki zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik truskawkowy na zimno Sernik truskawkowy na zimno

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *