Sernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Ja akurat przygotowałem wersję z truskawkami, ale można zastąpić je każdymi owocami.
Składniki i przepis na na sernik truskawkowy na zimno:
- 1.3 kg truskawek
- 1kg twarogu zmielonego z wiaderka
- 140g cukru pudru
- skórka starta z całej cytryny
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 200ml kremówki
- 2 galaretki truskawkowe na 300ml wody (do masy)
- 2 galaretki truskawkowe na 700ml wody (na wierzch)
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek według proporcji podanych powyżej. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i osuszamy. Biszkopty układamy w tortownicy o średnicy 26 cm. Kremówkę ubijamy na 3/4, a następnie cały czas mieszając mikserem dodajemy porcjami twaróg, cukier puder, sok i skórkę w cytryny. Gdy składniki mamy już ze sobą połączone, wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty, rozkładamy równomiernie na masie truskawki i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.
300g truskawek kroimy w plasterki i układamy jeden obok drugiego na masie twarogowej. Truskawki zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.