środa, 13 czerwca 2018

EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM:
CIASTO:

60 dag mąki
5-6 łyżek cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
8 łyżek oleju
9 dag drożdży
dowolne owoce

KRUSZONKA:

10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag miękkiego masła


WYKONANIE:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. W odstępach układamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok 40-50 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Buziaczki i pozdrowienia serdeczne Karolinko. Ari

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ari 😊 Również serdecznie pozdrawiam 😘😘

      Usuń
  2. Witam,ciasto jest bardzo rzadkie. Posypujac je kruszonka utopila mi się :-(i nic z niej nie wyszło. Co zrobic żeby tak się nie robiło?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ciasta drożdżowe zawsze jestem chętna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń