wtorek, 12 czerwca 2018

Puszyste naleśniki na śmietance




Fantastycznie delikatne. Rozpływające się w ustach. W połączeniu z pysznym twarożkiem i ulubionymi dodatkami.. sprawiają, że nie chcemy odejść od stołu. Takie właśnie wywierają na mnie wrażenie te naleśniki. A wszystko za sprawą kremowej śmietanki.
Zdecydowanie musicie spróbować :)






Składniki:

300ml śmietanki 30%
500 ml mleka
15 dużych łyżek mąki pszennej
łyżka oleju
3-4 łyżki cukru
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii


   



Przygotowanie:

 Jajka wbijamy do wysokiej miski i bijamy na puszystą pianę razem z cukrem.
 Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii.
Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstana pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron.
Zajady z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)


   


2 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie robiłam, spróbuje i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę i czekam na relację, czy smakowały :)

      Usuń