"Ziemniaczki"

Ziemniaki ale słodkie..mhm...w sumie to jest też odmiana słodkich ziemniaków..ale te są naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły czy mi akurat biszkopt się nie udał..ale podam dwie wersje oryginalną i moją w nawiasach na czerwono.
Biszkopt

  • 90 g mąki [ u mnie  1 szkl.]
  • 180 g cukru [ u mnie 3/4 szkl]
  • 25 g mąki ziemniaczanej [nie dawałam]
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
Krem

  • 1 jajko
  • 1 szkl.mleka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • 200 g margaryny PALMA 
Dodatkowo

  • kilka łyżek kakao
Niepełną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej].
Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić.
1/2  szklanki mleka wlać do garnka i zagotować.Resztę mleka wymieszać z  mąką, cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem.Wlać do gotującego się mleka i na małym ogniu ciągle mieszając,ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń i wszystko razem dokładnie utrzeć.1 łyżkę masy przełożyć do torebki, w torebce odciąć mały różek.Masę budyniową wymieszać z miękiszem biszkoptowym.Formować małe owalne kulki, o kształcie podobnym do ziemniaków,  a następnie obtoczyć w kakao.Końcówkę od miksera w "ziemniakach"zrobić kilka dołków i wcisnąć tam odłożony wcześniej krem budyniowy.

Palma - zróbmy coś dobrego

Komentarze