X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam je zarówno w okresie wiosennym, letnim jak i jesiennym. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłem je z truskawkami i rabarbarem i muszę Wam powiedzieć, że ta wersja stała się moją ulubioną. Lekko kwaskowaty rabarbar, do tego pełne słodyczy truskawki. Pycha! Bez wątpienia musicie wypróbować. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, przepis poniżej. 

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

KRUSZONKA:

  • 70 g mąki
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 550 g mąki
  • 100 g miękkiego masła plus łyżka masła do wysmarowania formy
  • jajko L
  • 130 g cukru
  • 220 g mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rabarbar pokrój w 1-2 cm kawałki, następnie zasyp 30 g cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw. Truskawki przekrój na pół lub na 4 części, w zależności od wielkości owocu. 

Krok 2:

Zrób kruszonkę, do mąki i cukru dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiaj kruszonkę ręcznie lub przy pomocy np. robota kuchennego/ miksera. Następnie gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta. 

Krok 3:

Delikatnie podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz 100 g cukru. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na 15-20 minut. 

Krok 4:

Następnie dodaj mleko, jajko, masło, mąkę i wymieszaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech ładnie wyrośnie.

Krok 5:

Foremkę wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozprowadź ciasto po całej foremce. Następnie ułóż rabarbar i truskawki. Na koniec wszystko posyp kruszonką. Piecz ciasto 50 minut w temperaturze 170 stopni. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    • Dziękuję za zwrócenie uwagi. Gdzieś mi umknęło podczas pisania przepisu. Powinno być tak: Następnie dodaj mleko, jajko, masło, mąkę i wymieszaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech ładnie wyrośnie.

Sprawdź również