Zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami

by dietolog
Potrzebna Wam inspiracja na wykorzystanie sezonowych warzyw? Dzisiaj u mnie zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami. To najlepsza pora na takie połączenie. Bób zaczął już tanieć, a szparagi niebawem się skończą, więc korzystajcie, póki czas.

Moja zielona sałatka zawiera w sobie najlepsze dary późnej wiosny i wczesnego lata. Jest zdrowo, sezonowo i na pełnym wypasie. Szparagi wprost uwielbiam, ale to już pewnie wiecie- zobaczcie moje inne pomysły na szparagi. Jestem też wielką fanką bobu – dzięki zielonym kopytkom, przekonałam mojego męża, że bób może smakować. Szpinak regularnie gości na naszym stole, dość często wracam do sałatki ze szpinaku z suszonymi pomidorami. No a moją ulubioną kaszą jest pęczak. Połączyłam wszystkie te cudowności na jednym talerzu i się nad nim dobre 5 minut rozpływałam, zanim zjadłam. Też sobie zróbcie.

zielona sałatka

Składniki na 1 porcję:

garść szpinaku
1/2 pęczka szparagów
200g bobu (przed obraniem lub 80g ugotowanego i obranego bobu)
25g kaszy jęczmiennej pęczak
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka ziaren słonecznika
sól
łyżka sosu winegret

Sos winegret (6 porcji):
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Bób ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić i obrać. Kaszę pęczek ugotować w wodzie ze szczyptą soli w proporcji 2:1. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonym wrzątku (lub ugrillować).

Szpinak wypłukać dokładnie i osuszyć na ściereczce. Przygotować sos winegret lub użyć wcześniej przygotowanego (ja robię zawsze trochę więcej i trzymam w lodówce, nie raz się przydaje). Wszystkie składniki sosu włożyć do niewielkiego słoiczka, zakręcić i energicznie nim potrząsać do czasu, aż składniki się połączą tworząc jednorodny płyn. Szpinak przełożyć do miseczki, dodać do niego łyżkę sosu i wymieszać, żeby liście się nim pokryły. Resztę sosu schować do lodówki w zakręconym słoiku.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju sezamowego, przesmażyć na nim krótko kaszę i bób (można tego nie robić, ale według mnie to podkręca smak). Na talerz wyłożyć szpinak, ugotowane szparagi, a także podsmażony bób z kaszą pęczak. Na wierzchu posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I voila! Zielona sałatka gotowa!

zielona sałatka

1 porcja to ok. 240 kcal, węglowodany: 27g, białko: 10g, tłuszcz: 10g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 1,3WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz