Wytrawny placek (galette) z botwinką

Kolejny pomysł na liście botwinki. Wytrawny placek z farszem z botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam!






składniki
na ciasto
250 g mąki pszennej
115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
+ śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie
do wypełnienia
ok 220 g liści botwinki
1/2 czerwonej cebuli
4-5 ząbków czosnku ( miałam młody)
150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek
125 g mozzarelli 
100 g fety
1 jajko
2 łyżki kefiru lub jogurtu
sól, pieprz

+opcjonalnie parę plasterków chorizo

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce.

Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozpłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 -30 minut.

Przygotować nadzienie:
Liście botwinki umyć, odciąć łodyżki. Łodyżki pokroić w drobne kawałki, osobno pokroić liście. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, każdy kapelusz pokroić w 3-4 grube plastry. 
Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę. Podsmażać, mieszając, aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone łodyżki, smażyć 3-4 minuty a następnie dodać liście i pokrojony czosnek. Podsmażać na średnim ogniu tak długo aż liście zwiędną i przestaną być jędrne. Przełożyć do miski. 
Patelnię wytrzeć z oliwy, na suchą wrzucić pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski.
Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać.

Wyjąć  ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy ok 25 - 30cm.  Na ciasto nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie masę botwinkową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu.
Brzeg ciasta założyć na farsz. Posmarować ciasto śmietaną (opcjonalnie). Gotowy placek zsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok 40 - 50 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złote a farsz się zetnie. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary