czerwca 10, 2018

Racuchy z płatkami owsianymi i bananem.

Racuchy czy inne placuszki robię wtedy kiedy goni mnie czas i nie mam czasu na dwu daniowy obiad...
Tak też powstały te pyszne racuchy z płatkami owsianymi. 


Składniki;
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych lub żytnich Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 szklanka mleka
1 banan 

do smażenia olej kokosowy Skworcu

opcjonalnie;
do posypania cukier trzcinowy Skworcu


Przygotowanie;
W jednej misce połączyć suche składniki, dodać żółtka jajek, mleko i zmiksować. W drugiej misce ubić pianę z białek, następnie porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać. Ciasto powinno być mocno "puchate" . Banana pokroić w drobną kostkę, dosypać do ciasta i lekko zamieszać. 
Na patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i kłaść porcje ciasta (jedna łyżka wystarczy) smażyć na rumiano z dwóch stron. Co jakiś czas dodawać po łyżeczce oleju na patelnię. 
Przed podaniem można posypać cukrem trzcinowym.
Ja podałam dodatkowo z truskawkami.



Smacznego!

23 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam a uwielbiam racuchy więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam racuchów, muszę spróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy robię minimum raz na 2 tygodnie, dzieciaki i mąż bardzo lubią. Ja robię na serku waniliowym i zazwyczaj z owocami sezonowymi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takich nie jadłam :) Będę musiała wypróbowac przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Zjadłabym takie bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie, wiosenne danie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bajecznie, mi racuchy kojarzą się z jabłkami i generalnie dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię racuchy i często robię z owocami, muszę teraz spróbować z płatkami

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham racuchy, a ty narobiłaś mi smaku :D Ty niedobra Ty :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello, I log on to your blogs on a regular basis. Your humoristic style is
    awesome, keep up the good work!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale dawno nie jadłam, pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebawem wypróbuję ten przepis. Takie smakołyki na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym.

    OdpowiedzUsuń
  13. racuchy jemy bardzo często na sniadanie

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dawno nie jadłam niczego takiego a teraz mam wielką ochotę. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam racuchy, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam! same smakowitości u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobię je jutro na obiad. Wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowicie to wygląda. Bardzo chętnie je przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za przepis. Bardzo chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger