W tym spaghetti aglio olio e pomodoro jest aromat czosnku, choć samego czosnku nie ma. Taka magia. Polecamy Wam najprostszy z prostych przepisów na makaron w 15 minut, który najlepiej smakuje o tej porze roku.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Makaron w 15 minut

aglio olio e pomodoro

 

Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące.

W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa pięknie pachnie czosnkiem, mimo że nie ma go w sosie.

Danie idealne dla planujących posiłki

Spaghetti aglio e oglio e pomodoro jest idealne dla osób, które planują posiłki i tak jak my gotują na kilka dni – bo doskonale przechowuje się w lodówce i tylko zyskuje na smaku! To danie jest pyszne zjedzone od razu, buchające parą z ugotowanego makaronu. Świetnie smakuje następnego dnia, ale trzeciego osiąga maksimum smakowitości! Pomidorki aromatyzują czosnkową oliwę, oliwa oddaje aromat pomidorkom, makaron nasiąka tym wszystkim i zmienia się w wyśmienitą, wykwintną letnią potrawę.

W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja kolej dłużej niż 3 dni. Co do zasady zgadzamy się, że produkty prosto z pieca, patelni, garnka są najlepsze, ale odpowiednie przechowywanie nic jedzeniu nie szkodzi. A może pomóc. Tak jest właśnie ze spaghetti aglio e oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy!

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • Pęczek bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • Tarty parmezan (według uznania)
  • Sól
  • Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. 

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię i wysyp na nią pomidorki. Praż do momentu, aż pomidorki nieco się przypalą i zaczną pękać. Możesz im w tym pomóc dociskając do patelni widelcem albo drewnianą szpatułką. Zdejmij pomidorki z patelni. 

Krok 3

Patelnię przenieś z powrotem na kuchenkę. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię oliwę, rozgnieć ząbki czosnku płaską stroną noża i połóż je na patelni. Smaż na wolnym ogniu około 10 minut. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. 

Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę.

Krok 4

Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem lub dodać papryczkę chili.

Podawaj spaghetti z tartym parmezanem.

Smacznego!