czerwca 10, 2018

Wegańska kruszonka z rabarbarem i truskawkami

Wiecie jaki jest mój ulubiony deser? Taki, który w gruncie rzeczy jest pełnowartościowym posiłkiem i mogę go zjeść o dowolnej porze, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :)
Takim deserem zdecydowanie jest kruszonka z truskawkami i rabarbarem. Zdrowsza i szybsza w wykonaniu alternatywa dla ciasta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. Wegetariańska. Bez glutenu i laktozy. Może być nawet bez cukru. Zawiera za to solidną porcję zdrowych tłuszczy, sycące na długo węglowodany złożone, białko, witaminy i przeciwutleniacze, więc możemy się nią zajadać nawet na śniadanie.

Składniki na 4-6 porcji


Owoce:
3 łodygi rabarbaru
400 g truskawek
2 czubate łyżki budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
1-2** łyżki ksylitolu lub innego słodziwa

Kruszonka:
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki płatków migdałów
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lub innego słodziwa
3 łyżki płynnego oleju kokosowego

Do podania:
ulubione lody (np. te) lub śmietanka kokosowa



Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i obrane truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do foremki. Dodajemy słodziwo i budyń i wszystko razem mieszamy.
Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki kruszonki poza olejem kokosowym i z grubsza blendujemy (nie musi z tego wyjść drobna mąka, mogą zostać większe kawałki). Przesypujemy do większego naczynia, dodajemy olej kokosowy i krótko zagniatamy ręką, by powstały większe i mniejsze grudki. Kruszonką posypujemy owoce i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów (np. kokosowych) lub z mocno schłodzoną śmietanką kokosową.

*jeśli podajemy deser z lodami lub śmietanką kokosową, 1 łyżka słodziwa powinna wystarczyć. Jeśli kruszonka jest podawana bez dodatków, polecam użyć 2 łyżek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger