9 cze 2018

DUSZONA WOŁOWINA Z PRAŻONĄ CEBULĄ


Wołowina - chuda  bo tylko 2% tłuszczu  jest idealna do pieczywa, jako farsz, do naleśników , do ziemniaków , kasz itd. 
Robi się ją szybko ale tylko jeżeli na samym początku poddasz ją wstępnej obróbce:) Jak? już piszę:) Smacznego :)


SKŁADNIKI :

  • 30 dag wołowiny chudej max 2% tłuszczu
  • 5 łyżek prażonej suszone cebulki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej i ostrej

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso myję a następnie kroję w bardzo małe kawałki ok 1 cm  na 1 cm . Przekładam do miski dodaję przyprawy oraz trochę oliwy. 

 Mieszam pozostawiam w lodówce na ok pół godziny.

Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przekładam mięso. Smażę na rumiano.

Następnie przekładam mięso do worka do pieczenia dodaję również suszoną,prażoną cebulkę.

Worek zamykam. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez ok 60 min.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF