Rolada drobiowa ze szparagami

Jak wykorzystać kurczaka inaczej?

Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami.

Pyyyyszna.

Składniki:

2 filety z kurczaka

8 zielonych szparagów

10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich

2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą)

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki śmietany 30%

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem).

W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia.

Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.

 

rolada1

rolada2

rolada3

rolada4