Tort truskawkowy

Dzisiaj mija 5 lat odkąd założyłam bloga. Dziękuję Wam Kochani za każde odwiedziny, komentarze a przede wszystkim za to, że korzystacie z moich przepisów.

Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 1000 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 400 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za upieczenie biszkopta. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną masą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Jogurt wyciągamy z lodówki, by miał temperaturę pokojową i ucieramy go z cukrem. 300 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Pozostałe 100 g truskawek kroimy na kawałeczki i mieszamy z masą jogurtową. Na przekrojony biszkopt przekładamy masę jogurtową a na nią drugi kawałek biszkoptu. Placek wkładamy do lodówki a gdy masa stężeje możemy posypać go cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

 
 

Komentarze