Przepis na sałatkę z zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i mozarellą

Przepis na sałatkę z zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i mozarellą

Lekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella 🙂 Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków !

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają).
  2. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut.
  3. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy.
  4. Pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  5. Na talerzach rozłóż umytą rukolę.
  6. Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić.
  7. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce.
  8. Ułóż ugotowane szparagi.
  9. Całość skrop sosem cytrynowym.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g rukoli
  • 150 g wędzonego łososia
  • 125 g mozarelli

Wykonanie

  1. Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki.
  2. Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny.
  3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dodaj odrobinę miodu.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej po sałatce.

Składniki

  • 125 g jogurtu 0%
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta  pieprzu – najlepiej białego

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz