Truskawki, kruszonka i placek drożdżowy
polecają się na weekend, nasze ciacho zniknie do wieczora.Rozczyn
drożdże świeże 30 gmleko ciepłe 0,5 szklanki
Kruszonka
mąka pszenna 100 gcukier puder 50 g
masło 50 g
Ciasto
Mąka 500gJajka 2 szt
masło 100 g
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
truskawki 500 g
Rozczyn
Drożdże, pokruszyć, rozpuścić w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto
Jajka zmiksuj mikserem, dodaj cukier.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, cukier z wanilią. Zagnieć ciasto rękami. Przygotuj owoce.
Truskawki umyj, zdejmij szypułki.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż truskawki i odstaw do wyrośnięcia.
Kruszonka
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło. Pokruszyć na ciasto przed pieczeniemPiec w dobrze nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz