Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Truskawki, kruszonka i placek drożdżowy

polecają się na weekend, nasze ciacho zniknie do wieczora.





Rozczyn

drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 0,5 szklanki

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
cukier puder 50 g
masło 50 g

Ciasto

Mąka 500g
Jajka 2 szt
masło 100 g
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
truskawki 500 g


Rozczyn


Drożdże, pokruszyć, rozpuścić w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto


Jajka zmiksuj mikserem, dodaj cukier.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, cukier z wanilią. Zagnieć ciasto rękami. Przygotuj owoce.
Truskawki umyj, zdejmij szypułki.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż truskawki i odstaw do wyrośnięcia.

Kruszonka

Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło. Pokruszyć na ciasto przed pieczeniem
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz