Sałatka z arbuza i rzodkiewek z fetą i miętą

Bardzo orzeźwiająca i bardzo letnia sałatka, z arbuzem i rzodkiewkami. Dla miłośników owocowych smaków w sałatkach, gdyż dojrzały arbuz dodaje sporo słodyczy. Dałam więcej fety niż w oryginalnym przepisie Jamiego Olivera. Orzeszki piniowe zastąpiłam prażonymi pestkami słonecznika. Wyszło bardzo smacznie, mimo niewielkich moich zmian. Polecam na ciepłe dni.



składniki
2 łyżki orzeszków piniowych - zastąpiłam prażonym słonecznikiem
400 g arbuza
200 g rzodkiewek
10 - 15 listków mięty ( lub więcej)
50 g fety
1 łyżka oliwy
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz

przygotowanie
Orzeszki piniowe prażyć na suchej nieprzywierającej patelni ok 1 minuty aż się lekko zrumienią. Często mieszać. Odstawić na bok. Z arbuza usunąć skórkę i pestki, pokroić w bardzo cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, również pokroić w cieniutkie plasterki.  W misce delikatnie wymieszać plastry arbuza i rzodkiewki z octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek, posypać listkami mięty, orzeszkami, pokruszoną fetą i odrobiną pieprzu. Podawać schłodzone, Smacznego 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary