piątek, 8 czerwca 2018

CIASTO TRUSKAWKOWE FIGI

Poproszono mnie o upieczenia jakiegoś ciasta do przedszkola, gdzie chodzi mój synek. Mając mnóstwo przepisów ciężko było mi się na coś zdecydować. Postanowiłam że będzie to ciasto z truskawkami, przecież jest ich teraz mnóstwo. Upiekłam biszkopty, zrobiłam piankę i mus truskawkowy. Z dodatkiem okrągłych biszkoptów wyczarowałam takie oto ciasto. Wspaniale prezentowało się na talerzu. Wyszło delikatne i nie za słodkie, po prostu idealne w smaku. Polecam :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM

BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU KLIK

PIANKA:

2 śmietany Śnieżki
2 szklanki zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe

MUS:

1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier do smaku
kopiata łyżka żelatyny

ORAZ:

opakowanie okrągłych biszkoptów
wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych
owocowa herbata do nasączenia biszkoptów

POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK


WYKONANIE:

Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec jeden i przekroić na pół.

MUS:

Truskawki podlewamy odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż lekko się rozpadną. Blendujemy na gładko i doprowadzamy do wrzenia.Wyłączamy, wsypujemy galaretki i słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, rozpuszczamy w mikrofali. Wlewamy do truskawek, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Mus długo stygnie.

PIANKA:

Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Gdy przestygnie ubijamy dobrze schłodzone mleko ze Śnieżkami, dolewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. 

Gdy pianka tężeje wylewamy na pierwszy biszkopt i wyrównujemy. Okrągłe biszkopty moczymy w herbacie i układamy na piance, jeśli trzeba docinamy. Chowamy do lodówki.

Na biszkopty wylewamy dobrze stężony mus, wyrównujemy i przykładamy drugim biszkoptem.

Wierzch zdobimy wg. upodobań, u mnie to była POLEWA (Z POŁOWY PORCJI) i zielone wiórki kokosowe. Smacznego :)





MAŁA RADA:

Zamiast Śnieżki możemy ubić ok. 660 ml. śmietany 30 % z cukrem pudrem do smaku, zmiksować z 2 wiśniowymi galaretkami, tak jak w przepisie powyżej
Jeśli ciasto robimy w 1 dzień, zacznijmy od przygotowania musu, który bardzo długo stygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz