8 cze 2018

Parzybroda czyli kapusta i ziemniaki




Składniki:
główka młodej kapusty
1 duża cebula
300 g kiełbasy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
10 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
kostka rosołowa
kminek, majeranek
1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
olej



Kapustę siekamy  i dusimy do miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową, zielem i liściem. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i kroimy na plasterki. Dodajemy do cebuli i smażymy (ja lubię do momentu kiedy kiełbasa przypieka się na złoty kolor).



Dodajemy przyprawy: sól, pieprz.  Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę oraz koncentrat, kminek i majeranek. Dokładnie mieszamy i dusimy do połączenia smaków.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz