Tartaletki „Ptasie gniazdka”


Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej.

Tartaletki ptasie gniazdka

Tartaletki ptasie gniazdka

Składniki:

Ciasto (na około 11 tartaletek):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 110 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie):

  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)

Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Krem budyniowy czekoladowy:

Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki i dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy kremową konsystencję. Mąkę, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka miksujemy i powoli dolewamy do gorącego czekoladowego mleka (cały czas mieszamy). Gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami z masy cukrowej.

Karmelowe gniazdko:

Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta smarujemy delikatnie masłem i wyciągamy widelcem nitki, owijając je o wałek. Delikatnie ściągamy i w ten sposób uzyskujemy karmelowe gniazdka. Gniazdka najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po jakimś czasie zaczną się rozpuszczać.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *