2018/06/07

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Czy lubicie młode ziemniaczki? Dla mnie najsmaczniejsze są te malutkie, bo idealne do sałatek. Szybko się gotują, a w upalne dni stanowią świetny dodatek do przeróżnych przepisów. Tym razem postawiłam na połączenie malutkich ziemniaczków z polskimi i włoskimi dodatkami. Sałatka ziemniaczana chodziła za mną od dłuższego czasu.

Jak kiedyś powiedziała znajoma, która mieszka we Włoszech, we mnie musi płynąć włoska krew. Coś w tym jest, bo przygotowując niemal każde danie, zawsze muszę dodać włoski akcent! Kocham Włochy, kocham włoskie Prosecco, sery, klimat i ludzi <3 To zdecydowanie moje miejsce!




Sałatka ziemniaczana z jajkiem / 1 porcja

Składniki:

  • 1 jajko "L" ugotowane na twardo
  • kilka małych ziemniaczków
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 1 plaster szynki
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 łyżeczki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

  • Ziemniaczki dokładnie myjemy.
  • Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy.
  • Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Kroimy na pół.
  • Rozkładamy w misce.
  • Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.
  • Układamy w misce z ziemniakami.
  • Jajko przekrawamy na pół.
  • Układamy w misce z ziemniakami i ciecierzycą.
  • Plaster szynki kroimy w paski i układamy na pozostałych składnikach.
  • Sałatkę posypujemy koperkiem oraz parmezanem.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Do sałatki można dodać jeszcze np. czarne oliwki, a zamiast koperku pesto bazyliowe, które genialnie smakują z jajkiem na twardo!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz