Sok truskawkowy na zimę


W tym roku odpuściłam temat dżemów truskawkowych, bo okazało się, że moje zapasy z poprzednich lat są ogromne, ale za to powstał sok truskawkowy. Jeden słoiczek już otworzyłam i wypróbowałam. Jest bardzo dobry! 

Dla kogo:
  • dla mających ochotę poczuć smak lata w środku zimy
  • dla kochających truskawki pod wszelkimi możliwymi postaciami
  • dla szukających pomysłu co jeszcze można zrobić z truskawek
Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • ok. 0,5 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Układać je w garnku i każdą warstwę zasypywać cienką warstwą cukru. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę w chłodne miejsce. Truskawki w tym czasie puszczą sok. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną się gotować. W tym czasie przygotować słoiczki i zakrętki. Słoiczki wyparzyć tak by były gorące. Z soku truskawkowego usunąć łyżką cedzakową truskawki. Gorący sok przelewać do gorących słoiczków. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry nogami. Dzięki temu nie trzeba ich już będzie pasteryzować. Z pozostałych truskawek można zrobić kompot do wypicia na bieżąco lub po prostu je sobie zjeść. 

0 komentarze:

INSTAGRAM