Słodkości

Przepis na idealną kruszonkę

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Porcje : Na dużą blaszkę o wym. 25 x 40 cm.

Kruszonka – czyli jeden z moich ulubionych dodatków do ciast. Kruszonka często pojawia się w naszych wypiekach i najczęściej jest to wtedy szarlotka z kruszonką lub drożdżówka z kruszonką. Jeśli macie ochotę na najlepszą kruszonkę na świecie, to koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis.

Kruszonka

Kruszonka do ciasta to jeden z najprostszych przepisów. Kiedyś Babcia mi zdradziła, jak zrobić kruszonkę i wtedy jeszcze nie myślałam, że to takie proste! Wymaga ona zaledwie tylko 3 składników! Przepis na najlepszą kruszonkę bazuje na dobraniu odpowiednich proporcji, czyli na 1 część masła przypada 1 część cukru (najlepiej cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków, bo zwykły cukier będzie ‘strzelać’ między zębami) oraz 2 części mąki pszennej.
Dużym plusem kruszonki jest to, że można ją modyfikować na wiele sposobów. Wedle uznania część zwykłej mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami albo dodać np. płatki owsiane. Niektórzy dodatkowo wzbogacają ją o wiórki kokosowe.

Zobacz poniżej  jak zrobić kruszonkę do ciasta! Taką najprostszą, tradycyjną kruszonkę bez dodatków.

Kruszonka – Składniki:

  • 100 g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 100 g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)

Jeśli nie masz w domu wagi, składniki na szklanki:

  • 100 g masła to pół kostki standardowej wielkości 200 g
  • 100 g cukru to pół szklanki o pojemności 250 ml
  • 200 g mąki pszennej to 1 i 1/3 szklanki 250 ml

Kruszonka – Przepis – Wykonanie:

  1. Miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier puder wrzuć do jednej miski. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła większe grudki, to możecie dodać nieco więcej masła. Czasami, by kruszonkę łatwiej dało się wyrobić, można na chwilę schłodzić ją w lodówce, a następnie kontynuować jej wyrabianie.
  2. Taka ilość kruszonki, jak z podanych wyżej składników, wystarczy na dużą blaszkę o wymiarach 25×40 cm.

UWAGA!

Idealna kruszonka po ściśnięciu jej w dłoniach powinna uformować jeden, dość zwarty (nie musi być bardzo zwarty) kawałek. Wedle uznania, jeśli uważamy, że kruszonka jest zbyt ‘sucha’ , to możemy dodać nieco masła. Jeśli uważamy zaś, że jest zbyt ‘mokra’ to podsypujemy odrobiną mąki.

Kruszonka idealnie nadaje się do posypania wierzchu zapiekanych owoców czy też jako uwieńczenie drożdżowego placka.

Wedle uznania można cukier puder zastąpić cukrem zwykłym lub brązowym. Ważne, by był to drobny cukier, gdyż cukier o dużych kryształkach gorzej się rozpuszcza i może ‘zgrzytać’ pod zębami podczas jedzenia.

Koniecznie użyjcie masła dobrej jakości! Margaryna niestety popsuje cały smak kruszonki.

Gorąco polecam mój przepis: Ciasto z owocami i kruszonką.

4.9 / 5 ( 325 głosów )

7 thoughts on “Przepis na idealną kruszonkę”

  1. 250gram masła miękkie 250gram cukru 1 całe jajko oraz 500gram mąki krupczatki połączyć razem tak aby się ładnie kruszyła.Ta porcja starcza na 2 małe blaszki.

    1. A odliczał Pan gramami? czy szklankami? Bo wychodzi na to, że było za dużo masła albo mąka była bardziej ‘wilgotna’ lub dał jej Pan za mało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here