zupa z kapusty pekińskiej
Przepisy

Smaczna zupa z kapusty pekińskiej – przepis

Do klasycznego polskiego kapuśniaku zawsze dodawana jest kapusta kiszona. Jednak dość często te standardowe smaki zaczynają się nudzić i przychodzi pora na spróbowanie czegoś nowego, bardziej egzotycznego. W ostatnich latach sporym zainteresowaniem cieszy się kuchnia zachodnia. To właśnie z niej został zaczerpnięty przepis, który można. Jak przygotowywana jest zupa z kapusty pekińskiej? Odpowiedź na to pytanie w dalszej części tekstu!

Zupa z kapusty pekińskiej – niezbędne składniki

Mało kto potrafi wyobrazić sobie, jak smakuje zupa gołąbkowa. Niewątpliwie dla wielu z nas jest to coś zupełnie nietypowego i nowego, ale przecież czasem takich właśnie rzeczy trzeba spróbować, aby przekonać się, czy jest to rzeczywiście coś dla nas. Dlatego też na początku warto sięgnąć po stosunkowo proste przepisy, które nie zniechęcą nas do eksperymentowania w kuchni. Z tego względu, aby powstała zupa z kapusty pekińskiej po chińsku potrzebne będą:

  • Kilka grzybów mun,
  • Mała kapusta pekińska,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 marchew,
  • 1 seler,
  • Biała część pora,
  • 1 biała pietruszka,
  • Kawałek świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka nasion z kopru włoskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1,25 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego,
  • Mielony imbir,
  • Sól, pieprz.

Chociaż do przygotowania zupy gołąbkowej z kapusty pekińskiej niezbędna jest spora ilość składników, to jej przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane i nawet osoba, która na co dzień nie przepada za gotowaniem, z pewnością sobie poradzi.

Zupa z kapusty pekińskiej – przygotowanie

Przygotowywanie zupy z kapusty pekińskiej należy rozpocząć od namoczenia grzybów mun w gorącej wodzie i pokrojenia ich w paski. Mięso krojone jest w kostkę, a następnie mieszane z sosem sojowym. Podsmażone na oleju. Warzywa także trzeba pokroić. Wszystkie w słupki. Jedynie por w piórka i dodać do mięsa. Imbir i czosnek muszą zostać posiekane i dodane do grzybów mun. Taką mieszankę wraz z nasionami kopru włoskiego należy rozgnieść w moździerzu. Dorzucić do mięsa, zalać bulionem, zmniejszyć płomień i nadal gotować przez około 15 minut. Kapustę pekińską posiekać na grubsze kawałki i wraz z ryżem dodać do zupy aż będzie miękki. Na koniec gotowania doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym imbirem i octem ryżowym wedle uznania. Smacznego!

Możesz również polubić…