czwartek, 7 czerwca 2018

Pierożki z serem i czarnuszką



Wydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi ją przygotować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.

Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi stają się niebanalne i o wiele smaczniejsze.
Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno dać się wałkować cieniutko bez podsypywania mąką i nie przyczepiać do blatu.


Z pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje.

Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy okazji lepienia pierogów:).
Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu.
Tym razem upiekłam z ciasta pierogowego i wyszły przepyszne. Zostały zjedzone maczane w oliwie z dodatkiem ziół. To tak na marginesie, bo nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko.

Pierożki z serem i czarnuszką

Ciasto

  • 500g mąki pszennej,
  • 200g koncentratu pomidorowego,
  • 150g wody,
  • 70ml roztopionego masła,
  • 1 żółtko jajka,
  • szczyptę soli.

Mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym, masłem, żółtkiem i szczyptą soli do dobrego połączenia.
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy przygotowany płyn. Zagniatamy ciasto 2-3 minuty aż będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy przykryte na 20-30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Ciasto wałkujemy i wycinamy placki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia pierożków kilka chwil.
Pierożki podałam z bitą śmietaną.

Farsz

  • 500g sera białego,
  • 3 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz biały,
  • sól do smaku,
  • ubite na sztywno białko z jednego z jajka.
Do podania pierożków

  • ubita śmietana z cukrem do smaku lub jogurt.

Ser ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie łączymy z serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print