6 cze 2018

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI


 Tak mnie dziś wzięło na rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić . 
Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :)
Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  Będzie mi bardzo miło. 

SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI :

CIASTO:

3.5 szklanki mąki pszennej 
7g suchych drożdży 
1 szklanka ciepłego mleka 
3 jajka 
szczypta soli 
1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego 
120 g masła ( rozstopionego)
1 słoik powideł

KRUSZONKA:

50 g masła 
50 g mąki 
  50g cukru 
mleko do posmarowania rogalików 


PRZYGOTOWANIE:


1. Z 2 łyżek mleka , 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki  oraz drożdży robimy zaczyn. Mieszamy , odstawiamy na ok 10 min. 
2. W Misce łączymy pozostałe składniki ciasta , dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe  miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. 
3. Kiedy ciasto wyrośnie ciasto dzielimy na 3 kule.
4. Ciasto(kulę) przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na okrąg , następnie dzielimyh na 8 trójkątów.
5. Na trójkąt przekładamy porcję powideł ok 1 łyżeczki.
6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Rogaliki smarujemy mlekiem a następnie posypujemy kruszonką.
7.Rogaliki piekę w 180 stopniach przez ok 30 min . 
 
SMACZNEGO 







Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF