Tak mnie dziś wzięło na rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić .
Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :)
Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło.
SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI :
CIASTO:
3.5 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego
120 g masła ( rozstopionego)
1 słoik powideł
KRUSZONKA:
50 g masła
50 g mąki
50g cukru
mleko do posmarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE:
1. Z 2 łyżek mleka , 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki oraz drożdży robimy zaczyn. Mieszamy , odstawiamy na ok 10 min.
2. W Misce łączymy pozostałe składniki
ciasta , dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce
aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Kiedy ciasto wyrośnie ciasto dzielimy na 3 kule.
4. Ciasto(kulę) przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na okrąg , następnie dzielimyh na 8 trójkątów.
5. Na trójkąt przekładamy porcję powideł ok 1 łyżeczki.
6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Rogaliki smarujemy mlekiem a następnie posypujemy kruszonką.
7.Rogaliki piekę w 180 stopniach przez ok 30 min .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz