środa, 6 czerwca 2018

Drożdżówki z serem i jagodami

Coś pysznego do kawy? Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy zaczynają się przepyszne, sezonowe owoce. Idealne do drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami. 
Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis!


Składniki:

Rozczyn:
20 g drożdży
100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
1 łyżka cukru
50 g mąki tortowej

W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.


Ciasto:
rozczyn z powyższych składników
100 ml mleka w temperaturze pokojowej
2 jajka średniej wielkości
400 g mąki tortowej
100 ml oleju
50 g cukru

Masa serowa:
250 g twarogu (użyłam chudego)
70 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
300 g jagód
2 łyżki cukru

Kruszonka:
100 g zimnego masła
50 g cukru
70 g mąki tortowej


Przygotowanie:

Robimy najpierw ciasto. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, olej, jajka, mleko oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt klejące, dosypcie odrobinę mąki, jeśli za suche dolejcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. W niewielkiej miseczce umieszczamy rozdrobniony np. widelcem twaróg, dodajemy cukier oraz mąkę i razem dokładnie mieszamy. Można to zrobić blenderem. Wtedy będzie bardziej kremowe.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie, wykrawamy kółka o średnicy 8 cm i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 15 minut. Nie układamy za blisko siebie, bo przy okazji rośnięcia posklejają się między sobą.

Kolejny krok to kruszonka.
W misce umieszczamy zimne masło, mąkę i cukier. Zagniatamy ręką, aż będzie w postaci tzw. mokrego piasku

Jagody posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy.

Na środku wyrośniętych bułek rozsmarowujemy masę serową, następnie dodajemy odrobinę jagód, posypujemy kruszonką. I tak przygotowane drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. (każdy piekarnik piecze inaczej) - Do momentu, aż będą ładnie zrumienione. Wyciągamy z piekarnika, studzimy. 
Wystudzone bułki posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger