chłodnik truskawkowy


Wyciskamy na maksa sezon truskawkowy, przecież trzeba nimi naładować baterie na cały rok.
Chłodnik truskawkowy to nic innego jak jogurt z truskawkami i makaronem. Ja lubię w tej kolejności a dzieciaki wolą więcej makaronu a mniej płynnego i wtedy to po prostu makaron z sosem truskawkowym.
Jakby tego nie nazwać to danie jest genialne. Tanie, banalnie proste, szybkie a palce lizać.
Chyba każdy z nas w dzieciństwie jadał. A jeśli znajdzie się ktoś, kto nie jadł to obowiązkowo ma spróbować. W końcu podwieczorek musi być:)

Składniki na 4 porcje:


  • 600 g mocno dojrzałych truskawek
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • makaron muszelki
  • szczypta cynamonu
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Truskawki umyć, odszypułkować. Zasypać cukrem i blenderem rozdrobnić. Połowę musu truskawkowego wymieszać z jogurtem. Do miseczek nałożyć makaron, zalać jogurtem z truskawkami. Na wierzch wylać mus truskawkowy. Posypać szczyptą cynamonu. Podawać na zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz