Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem)

Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem). Już nie raz wspominałam Wam jak bardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego dania, często jadam je również od tak „solo”. Dzisiejsza propozycja jest nie tylko pyszna, prosta w przygotowaniu, ale też i zdrowa. Do startych warzyw i jabłka dodałam zdrowy olej rzepakowy tłoczony na zimno. Czy wiedzieliście, że taki olej  pomoże nam uzupełnić dietę o   kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 (Kwasy NNTK) w niemalże idealnej proporcji wynoszącej 2:1. Jak już wspominałam przygotowanie surówki jest naprawdę proste i szybkie. Ja zazwyczaj przygotowuję kilka surówek do obiadu, więc moje porcje są mniejsze. Jeśli potrzebujecie większą ilość surówki wystarczy, że zwiększycie ilość składników 🙂 Smacznego.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • około 3 cm pora
  • 1 małe soczyste jabłko
  • 3-4 rzodkiewki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno Oliwia Kaszubska
  • szczypta cukru (można pominąć)
  • sól do smaku (u mnie himalajska)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do startych marchewek dodajemy starte (obrane) jabłko, starte na tarce rzodkiewki i por (pokrojony np. w półplasterki). Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru. Dolewamy powoli olej rzepakowy tłoczony na zimno (najpierw mniejszą ilość), mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju.

Surówkę podajemy do obiadu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz