Nie jestem przekonana której pory roku nie było bardziej, czy może zimy zabrakło i wiosna zapukała do Trójmiasta już w lutym, a może to lato pojawiło się szybciej niż pierwsze przebiśniegi wpadły na pomysł by rozkwitnąć? W każdym razie, ni stąd, ni zowąd od miesiąca obchodzimy lato w Trójmieście i to letnie smaki królują na stołach. Jest fajnie, jest ciepło i jest wakacyjny klimat a ja taki bardzo lubię. Morele i maliny mocno mi się z takowym kojarzą. A Tobie? Co kojarzy się z latem?

Składniki (na 2 porcje jaglanki):
  • 100 gram kaszy jaglanej 
  • 400 ml mleka kokosowego
  • miód 
  • 2 łyżki masła z orzechów nerkowca
  • 500 gram moreli
  • rozmaryn 
  • masło 
  • cynamon 
  • garść malin lub mrożone maliny 
  • nasiona chia 
  • orzechy laskowe 
Kaszę jaglaną gotuję w mleku koksowym z dodatkiem miodu i masła z orzechów nerkowca do miękkości kaszy. Dodaję cynamon. Na patelni rozpuszczam masło. Morele kroję na ćwiartki i duszę na maśle z dodatkiem rozmarynu i miodu przez 2- 3 minuty.. Maliny duszę w garnku z masłem i miodem. Przekładam ugotowaną do miseczki kaszę i dekoruję morelami, malinami, chia i orzechami laskowymi. 

Smacznego, Klaudia. 





Brak komentarzy