FIT tarta z budyniem i owocami :)

6 czerwca 2018

Na moim Instagramie pokazywałam ostatnio dwa pudełka wypełnione owocami, a dokładnie truskawkami i jagodami kamczackimi. Pomyślałam, że z takim zestawem upiekę lekką tartę. Oprócz kruchego spodu i owoców przygotowałam także krem budyniowy, a raczej po prostu zwyczajny budyń. Wszystko tak do siebie dobrze pasowało, że na drugi dzień po cieście nie było już śladu! Co było do przewidzenia, bo tarta wszystkim bardzo smakowała. Jest na prawdę fenomenalna! Przepyszna, słodka, ale z kwaskowo-owocowymi nutami. Coś genialnego. Zdecydowanie polecam, najlepsza 😋



Składniki:
  • 250 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika)
  • 60 g oleju kokosowego (forma półpłynna) 
  • 60 g ksylitolu lub erytrolu 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
Budyń:
  • dwa opakowania budyniu (użyłam Amylona o smaku morelowym - polecam, pyszny jest)
  • 1 l mleka (krowie lub roślinne)
  • coś do posłodzenia
Dodatkowo:
  • 0,5 kg owoców (u mnie truskawki i jagody kamczackie)
  • 1 łyżka cukru kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Na początku przygotuj ciasto. Zmiel płatki na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi - po prostu wykorzystaj to co masz akurat w szafce). 
  2. Zmielone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ugnieć ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj (dosłownie odrobinę, aby lepiej było Ci wylepić spód). I wyłóż nim spód silikonowej formy na tartę. Pozostałe dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta. 
  4. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu. 
  5. W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu.
  6. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą sok i nie będą tak kwaśne (ja użyłam m.in. jagody kamczackiej, która odznacza się naturalnym lekko kwaśnym smakiem).
  7. Popieczoną tartę wyciągnij z piekarnika, wylej na nią budyń, a na to wyłóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. 
  8. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce.

6 komentarzy

  1. Tarta, budyń i owoce to genialne połączenie :)
    Jagody kamczackie i truskawki jadłam do śniadania, a jeszcze jeden duży pojemnik mam na później :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten duet owocowy jadam teraz bardzo często :D A jagodami "zafascynowałam" się dopiero w tym roku, bo tak to ich nie ruszałam :( Nawet pojemnik już sobie zamroziłam :)

      Usuń
  2. Idealna tarta do popołudniowej herbatki popijającej na świeżym powietrzu w ogródkowej altanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :D Jak pięknie opisana sytuacja, w której można takową tartę skonsumować :D

      Usuń
  3. Nie jadłam nigdy jagód kamczackich :D Muszę się zaopatrzyć też w taką silikonową formę do tarty. Fajny pomysł na letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam jagód kamczackich :) Chętnie bym ich spróbowała! No i tarta do mnie przemawia, bo ma mój ukochany budyń, a z nim wszystko smakuje obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń