Ryba na parze z warzywami


Ryba na parze z warzywami

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 400g ryby chudej (np. pstrąg łososiowy)
- kilka młodych ziemniaków
- sałatka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oregano

Sposób przygotowania:

- rybę włóż do parowaru, na wierzch połóż ząbki czosnku z plasterki i czerwoną cebulę, a w miejsce na przyprawy włóż czosnek, sól, pieprz i oregano;
- ziemniaki młode włóż również do parowaru;
- sałatkę umyj, wymieszaj z jogurtem naturalnym i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu;
- aby ryba i ziemniaki były gotowe wystarczy ok.25 minut w parowarze.

SMACZNEGO!


Co do młodych ziemniaków...czy nie kojarzą Wam się właśnie z domowym obiadem, wiejskim otoczeniem i wakacjami u dziadków? Mi jak najbardziej! Dlatego też chętnie przyrządzam różnego rodzaju potrawy z młodymi ziemniakami - uwielbiam ich smak i bardzo dobrze mi się kojarzą. Pamiętajcie, że nawet na diecie można zajadać się młodymi ziemniaczkami, lecz w umiejętnym połączeniu z innymi produktami. Jeżeli już mowa o skojarzeniach to... jak atmosfera wiejska to od razu kojarzy mi się zapach drewnianych mebli. Produkcja takiego rodzaju mebli, wcale nie jest łatwa, dlatego też jest kosztowna. Przy obróbce końcowej przydatne są specjalistyczne maszyny, które ułatwią produkcję. Spotkałam się ostatnio z pojęciem odciąg trocin. Jest to sprzęt, który jest właśnie nieoceniony jeżeli chodzi o produkcję mebli drewnianych lub drewnopodobnych. A Wy jakie macie swoje skojarzenia związane z danymi produktami spożywczymi lub zapachami lata?

Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze: