Lubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd
Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz Tort Naleśnikowy :)
Kakaowe i Mleczne Naleśniki , przekładane dwoma masami : masa maskarpone i masa śmietanowo- wiśniowa .
Polecam każdemj początkującej osobie i nie tylko.
Mój mąż być zachwycony :) Polecam
Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo Miło :)
SKŁADNIKI NA 12 NALEŚNIKÓW BIAŁYCH OK 20 cm średnicy :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 2 jajka
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA 12 NALEŚNIKÓW KAKAOWYCH OK 20 cm Średnicy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 2 jajka
- Szczypta soli i cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki zimnego mleka
Dodatkowo
- Olej rzepakowy do smażenia lub kokosowy
Masa biała
- 150 ml śmietany 30%
- 250 ml serka maskarpone
- 2-3 łyżki cukru
Masa czerwona
- 150 ml śmietany 30%
- 3 łyżki dżemu z całymi owocami wiśniami
Dodatkowo do ustroju tortu
- Świeże listki mięty
- Kakao do posypania
- Tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski wlewamy 150 ml śmietanki i 250 ml serka mascarpone,
dodaję łyżkę cukru pudru i ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
Do drugiej miski wlewamy pozostałe 150 ml śmietanki i dodaję szczyptę cukru, ubijamy na sztywno a następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję.
Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników.
Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania.
Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem.
Smacznego.
Do drugiej miski wlewamy pozostałe 150 ml śmietanki i dodaję szczyptę cukru, ubijamy na sztywno a następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję.
Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników.
Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania.
Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz