4 cze 2018

TORT NALEŚNIKOWY Z MASKARPONE


 Lubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd 
Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz Tort Naleśnikowy :)
Kakaowe i Mleczne Naleśniki , przekładane dwoma masami : masa maskarpone i masa śmietanowo- wiśniowa . 
Polecam każdemj początkującej osobie i nie tylko. 
Mój mąż być zachwycony :) Polecam 

Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo Miło :)

SKŁADNIKI NA 12 NALEŚNIKÓW BIAŁYCH OK 20 cm średnicy :
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA 12 NALEŚNIKÓW KAKAOWYCH OK 20 cm Średnicy:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • Szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki zimnego mleka

Dodatkowo

  • Olej rzepakowy do smażenia lub kokosowy

Masa biała

  • 150 ml śmietany 30%
  • 250 ml serka maskarpone
  • 2-3 łyżki cukru

Masa czerwona

  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki dżemu z całymi owocami wiśniami

Dodatkowo do ustroju tortu

  • Świeże listki mięty
  • Kakao do posypania
  • Tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:

 Do jednej miski wlewamy 150 ml śmietanki i 250 ml serka mascarpone, dodaję łyżkę cukru pudru i ubijamy za pomocą miksera na sztywno.

Do drugiej miski wlewamy pozostałe 150 ml śmietanki i dodaję szczyptę cukru, ubijamy na sztywno a następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję.

Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników.

Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania.

Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem.

Smacznego.


















Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF