Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. W tej sałatce słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Pycha!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

 

W sklepach są już pierwsze botwinki i pierwsze morele! Najbardziej wyrazista oznaka nadciągającego lata, pachnącego cytrusami i delikatnymi, młodymi warzywami. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Wspaniałe dzieło sztuki.

Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru.

Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe.

 

Składniki:

  • Rolada z sera koziego 100 gram
  • Kilka moreli
  • 1 gruszka
  • Garść orzechów laskowych
  • Pół niedużej czerwonej cebuli
  • Pęczek botwinki
  • 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny)
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka musztardy miodowej
  • Łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieraj, żeby pozbyć się brązowej, gorzkawej osłonki na orzechach. Ponownie wsyp je na patelnię, wlej łyżkę oleju i obtocz w nim orzeszki. Po kilku minutach smażenia zdejmuj orzechy z ognia i mocno posyp solą.

Krok 2

Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Zdejmij ją z patelni.

Krok 3

Umyj gruszkę i morele, a następnie przekrój owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli  panierki może wystąpić zwykła mąka lub mąka razowa.

Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smaż około minuty z każdej strony, albo do czasu aż serek się przyrumieni. Zdejmij z patelni.

Krok 5

Umyj botwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami odkrój od lici. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a łodyżki w małe kawałki. Rozgrzej patelnie, wlej łyżkę oleju i wyłóż na niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejm z patelni.

Krok 6

Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja.

Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki, a na nich cebulkę.  Polej dresingiem i posyp pokruszonymi orzechami.