Indyk z ajvarem i szpinakiem

Składniki /2 porcje:

– ok. 300g piersi z indyka
– 1/2 średniej cukini
– 2 łyżki pasty ajvar
(pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach)
– 100 g ryżu jaśminowego
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– garść świeżego szpinaku
– opcjonalnie tarty parmezan
marynata
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną w grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Skrapiamy lekko cytryną i smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ugrilowane piersi z indyka smarujemy ajvarem i kładziemy na nim wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię.

Print Friendly, PDF & Email