Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków.


 

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
szczypta soli

Krem:

400 ml śmietany 30%
300 g masy kajmakowej
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Prażony słonecznik:

200 g ziaren słonecznika
2 łyżki mleka
40 g masła
1/2 szklanki cukru

Polewa:

70 ml śmietanki kremówki 30%
70 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

100 g słonecznika podprażonego


Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiam do wystudzenia. Po czym przekrawamy na dwa blaty.

Ziarna słonecznika przekładamy na patelnię razem z mlekiem, masłem oraz cukrem. Prażymy przez 10-15 min na niedużym ogniu (nie dopuszczając, aby słonecznik zbyt mocno się przypiekł, ponieważ będzie gorzki). Studzimy i drobno siekamy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywna masę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową. Cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę oraz na koniec dodajemy rozdrobniony słonecznik. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptowy i przykrywamy drugim.

Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta, oprószamy podprażonym słonecznikiem.



Komentarze

Popularne posty