niedziela, 3 czerwca 2018

Ciasteczka budyniowe


Bardzo szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z budyniem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub jako przysmak dla najmłodszych.



SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 15 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody


WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, cukier, dodać jajko, posiekane nożem masło, sól i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta odrywać małe kawałki, robić z nich kulki i kłaść na blaszce. Każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem. Tak przygotowane ciastka włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz