Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym


Roladki z kurczaka z cukinią w sosie pieczarkowym

Mięso z kurczaka wypełnione farszem z cukinii, bazylii oraz serka śmietankowego zanurzone w kremowym sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą.

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

1/2 niewielkiej cukinii

ok 7 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek lub podobny

kilka listków bazylii

1 mała cebula

kilka pieczarek

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki pszennej

2 szklanki wody lub bulionu

olej do smażenia

 

*** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym rozbitym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego ***

*** Następnie na mięsie układamy kilka listków bazylii ***

*** Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki – najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy ***

*** Na każdym kotlecie układamy po kilka plasterków cukinii ***

*** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu w mące nadamy im jeszcze ładny kształt ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie ***

*** Następnie zdejmujemy mięso z tłuszczu, a na patelnie wkładamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulkę i podsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Gdy pieczarki będą już podsmażone a cebulka się zeszkli dokładamy ponownie mięso ****** Całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką ***

*** Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE