kruche ciasto owsiane z porzeczkami
Czerwiec już nas przywitał, a jak czerwiec to świeże owoce. Zanim jednak świeże owoce muszę się "pozbyć" swoich zapasów z zamrażalnika. Tym razem w wykorzystaniu porzeczki czerwone. Został mi jeden woreczek i właśnie dzisiaj nadszedł jego czas.
Inspiracja wzięta ze strony I love bake jednak ciasto zmodyfikowałam na własne potrzeby. Żeby było trochę bardziej fit jeśli można powiedzieć o cieście, użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g roztopionego masła
- 400 g porzeczki
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania
- 1 łyża cukru do posypania
Przygotowanie:
na Thermomix
- mąkę, płatki owsiane, cukry i proszek do pieczenia wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 2 min/obr 3-4
- dodajemy roztopione masło i mieszamy ponownie - czas 2 min/ obr 3-4 spoglądając czy nie trzeba ciasta odsunąć kopystką ze ścianek naczynia
tradycyjnie
- mąkę, płatki owsiane, cukry i proszek mieszamy dokładnie
- dodajemy roztopione masło i palcami rozrabiamy ciasto
pozostałe czynności już takie same
- formę o wymiarach 20x20 wykładamy papierem do pieczenia
- połowę ciasta wykładamy do formy i zapiekamy przez ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st
- po tym czasie wykładamy porzeczki i przykrywamy pozostałym ciastem
- oprószamy płatkami owsianymi i cukrem
- pieczemy ok 35-40 min
Ciasto wyszło mi bardziej mokre niż się spodziewałam, ale to zapewne wina porzeczek :) następnym razem dłużej podpiekę spód i owoce jednak lekko przyprószę mąką :)
Smacznego !
Widzę, że więcej porzeczek niż samego ciasta ;)
OdpowiedzUsuń;-)
Usuń