Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami
Puszyste ciasto z truskawkami

Prosty przepis na puszyste ciasto z truskawkami, które szybko się robi i nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, żeby je przygotować. Ciasto przygotowujemy na śmietanie, z prostych składników, które zawsze mamy w domu. Jest idealne do poczęstowania dla niespodziewanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut, a potem wystarczy je upiec w piekarniku i chwilę wystudzić. Wychodzi dość wysokie (w zależności od tego jaką blaszkę posiadamy), wilgotne i mięciutkie. Puszyste ciasto z truskawkami idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie.

Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone.

Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (350g)

  • szklanka cukru

  • szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g)

  • 5 jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie)

  • cukier puder do posypania

 

[sm-youtube-subscribe]

Przygotowanie

Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, potem po łyżce śmietany.

Mąkę przesiewamy na sicie z proszkiem do pieczenia. Do masy z jajek i śmietany wsypujemy powoli mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, nie za długo gdyż straci sprężystość i będzie bardziej twarde po upieczeniu.

Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 23×26 cm) przykrytą papierem do pieczenia. Na cieście układamy owoce (miałam dość drobne truskawki, więc dałam je w całości, większe można przekroić na pół), lekko je dociskając.

Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email