BABECZKI Z PUREE DYNIOWYM, Z KREMOWYM SERKIEM I SOSEM DYNIOWYM



Bezcukrowe muffinki, wilgotne i bardzo aromatyczne do ich wykonania użyłam dyniowego puree, jak je przygotować opisałam tutaj, oraz przyprawy dyniowej, której opis umieściłam tutaj, przyprawę  można zastąpić cynamonem.

Babeczki ozdobiłam białym serem zblendowanym z wiórkami kokosowymi i osłodzonym miodem.
Uwieńczeniem wypieku był bardzo łatwy w wykonaniu dyniowy sos - pokrojoną w kosteczkę dynię karmelizowałam przez chwilę w miodzie i jeszcze ciepłą polałam babeczki.




BABECZKI SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy dyniowej
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 1/2 kostki masła( w tamperaturze pokojowej)
  • 3/4. - 1 szklanka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

WYKONANIE:
  1. miksuję masło, gdy będzie puszyste dodaję jajka, jogurt, miód,  ekstrakt z wanilii i dynie
  2. w drugiej misce łączę mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą dyniową
  3. dosypuję suche składniki do mokrych, delikatnie mieszam i przekładam do papilotek
Piekę ok. 25 minut w 180 stopniach.



KREMOWY SEREK:

  • 250 g. twrogu białego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

WYKONANIE:

  1. wrzucam do blendera wszystkie składniki, blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. nakładam łyżką na babeczki



SOS DYNIOWY ( KARMELIZOWANA DYNIA):
  • 1/2 pokrojonej w małą kosteczkę dyni
  • 2 łyżki miodu

WYKONANIE:
  1. miód podgrzewam chwilę na patelni (do momentu, aż będzie płynny)
  2. wrzucam do niego dynię i smażę ok 1 minuty
  3. jeszcze ciepłym polewam babeczki.
SMACZNEGO!



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków