SERNIK BEZCUKROWY, SŁODZONY MIODEM NA KAKAOWYM SPODZIE A'LA BROWNIE Z POLEWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY

sernik bez cukru miód szybki fit


Klasyczny sernik w nowoczesnym wydaniu, czyli  bezcukrowa słodycz, której wykonanie zajmie nam mało czasu i nie zniechęci nas skomplikowanymi czynnościami.
Sernik nie należy do tych z gatunku " leciutkich jak chmurka" jest zwarty i wilgotny, jego wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy tylko do ich połączenia, dzięki temu nie jest nazbyt napowietrzony, więc nam nie opadnie.

Czekoladowy spód zrobiłam na wzór brownie, ale  troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym.
Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym.
Idealna propozycja na wielkanocny stół.

sernik bez cukru miód szybki czekoladowy spód



SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 4  łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao

WYKONANIE:
  1. roztapiam olej kokosowy 
  2. włączam piekarnik na 180 stopni
  3. miksuję jajka z miodem,  dolewam ostudzony olej kokosowy chwilę miksuję
  4. dodaję mąkę i kakao, mieszam łyżką
  5. wylewam na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę
  6. piekę ok. 18 minut , w tym czasie przygotowuję ser

SKŁADNIKI NA SERNIK:
  • 1 kg sera( ja użyłam wiaderkowego)
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka miodu
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki 0,5 - 1 szklanka ( jak kto woli)
WYKONANIE:
  1. ser, jajka, miód i ekstrakt umieszczam w misce, miksuję do połączenia składników
  2. dodaję mąkę i przez chwilę miksuję
  3. dodaje rodzynki, mieszam łyżką, wylewam na podpieczony spód
  4. wkładam do nagrzanego piekarnika ( po pieczeniu spodu) i obniżam temperaturę do 160 stopni
  5. piekę godzinę i 15 minut w 160 stopniach, zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków