WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

mazurek Wielkanoc cukier kokosowy słodzony miodem krem z daktyli i masłem orzechowym


Wielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam  w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy  kremem.
Dodam -  mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym.
Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
 Mazurek to jedno z obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw.
.
mazurek Wielkanoc cukier kokosowy słodzony miodem krem z daktyli i masłem orzechowym


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej
  • 100 g. mielonych migdałów
  • kostka masła  (200 g.)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 żółtka
PRZYGOTOWANIE:
  1. na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier
  2. szybko zagniatam ciasto
  3. owijam folią i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny
  4. po tym czasie dziele ciasto na części  ( u mnie 6  ) rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków
  5. wkładam do lodówki na ok. pół godziny
  6. przed upieczeniem nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem
  7. piekę w 180 stopniach 15 minut


SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWY
  • ok 40 sztuk suszonych daktyli (wcześniej  zalewam  je wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 30 minut)
  • ok 4 łyżki wody z daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:
  1. daktyle wyciągam z wody, blenduję je ( najlepiej ręcznym blenderem) dodając 4 łyżki wody z daktyli
  2. dodaje masło orzechowe i blenduje do połączenia składników.


SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
  1. w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę 
  2. dodaję do niej miód, olej kokosowy i mieszam do połączenia składników
  3. odstawiam do ostygnięcia

PRZYGOTOWANIE MAZURKA:
  1. smaruję ciasto cienką warstwą polewy czekoladowej 
  2. nakładam na czekoladę krem daktylowy
  3. na wierzch znowu polewa
  4. ozdabiam wiórkami i płatkami migdałowymi



SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków