KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI

ciasto wielkanocne, słodzone miodem zdrowe słodycze, suszone morele

Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej.
To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych  sklepowych odpowiedników.
Podstawą jest kruche ciasto, które wykonałam z pszennej mąki pełnoziarnistej osłodzonej cukrem kokosowym.
Upieczone spody wypełniłam gorzką czekoladą posłodzoną miodem.
Morelową piankę uzyskałam blendując suszone morele ( zmiękczyłam je zalewając gorącą wodą, najlepiej to zrobić poprzedniego dnia).
Morele posłodziłam miodem a ich smak dodatkowo podkręciłam  sokiem z pomarańczy, aby utrzymać konsystencję pianki dodałam do nich żelatyny.
Polecam też pyszne  mazurki z kremem z masła orzechowego.



Dzień wcześniej zalewam morele wrzątkiem!!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • starta skórka z pomarańczy
WYKONANIE:

  1. na stolnice wysypuję mąkę
  2. układam na niej resztę składników
  3. siekam wszystko nożem i ugniatam szybko do połączenia składników
  4. owijam ciasto folią i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny
  5. po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta  wylepiam boki, wycięłam też zajączki
  6. nakłuwam ciasto gęsto widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki
  7. piekę 15- 18 minut w 180 stopniach C.

o



SKŁADNIKI NA MORELOWĄ PIANKĘ:

  • ok. 300 g. suszonych moreli (namoczonych w wodzie, wody nalałam tylko tyle, aby zakryła morele)
  • miód 2-3łyżki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z jednej pomarańczy
WYKONANIE:

  1. namoczone wcześniej morele blenduję, dolewając wodę w której się moczyły
  2. dolewam sok z pomarańczy i dodaję miód
  3. blenduję morele, aż zaczną przypominać pianę,  w zależności od rodzaju blendera może to zająć parę minut.
  4. do garnuszka wsypuję żelatynę i dolewam 4 łyżki zimnej wody, mieszam i pozostawiam do napęcznienia
  5. gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam garnuszek, ale tylko tyle, by rozpuścić żelatynę ( nie wolno jej przegrzać )
  6. do żelatyny dodaję dwie łyżki  pianki morelowej, dokładnie mieszam, następnie wszystko przelewam do misy blendera i blenduję do połączenia składników


SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
  1. umieszczam wszystkie składniki w misce
  2. rozpuszczam w kąpieli wodnej
  3. mieszam do połączenia składników



PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW:

  1. ciepłą czekoladą polewam mazurki ( zostawiam trochę polewy do ozdoby)
  2. na czekoladę nakładam piankę morelową
  3. ozdobiłam czekoladą i płatkami migdałów

SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków