TRUSKAWKOWY JOGURTOWIEC NA ZIMNO, NA OWSIANYM SPODZIE PRZYKRYTY MUSEM Z TRUSKAWEK
Jako zagorzały wielbiciel truskawek, zajadam się nimi w ilościach nieprzyzwoitych i naturalnie wciskam je w każdą, dopuszczającą udziału owoców potrawę.
Zatem przedstawiam Wam lekki, bezcukrowy, pełen truskawek jogurtowiec.
Wykonany na owsiano - kokosowym spodzie i przykryty warstwą truskawkowego musu.
I takim właśnie deserem, w spokoju dla mojego sumienia, umilam sobie upalne, leniwe popołudnia a także aktywne poranki, bo świetnie nadaje się jako słodkie śniadanko.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 10 łyżek płatków owsianych
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
- olej rozpuszczam w mikrofalówce, lub w garnuszku
- do misy blendera wrzucam płatki, wiórki i blenduję,
- dokładam miód i olej blenduję, aż składniki się połączą i powstanie plastyczna masa
- wylepiam nią foremki
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 500 g. truskawek
- 5-6 łyżek miodu ( w zależności od słodyczy truskawek)
- 400 g. jogurtu greckiego
- 250 g.śmietanki 30 % (bardzo zimnej, przed użyciem wkładam na 15 minut do zamrażarki)
- 4 łyżki żelatyny
WYKONANIE:
- w małej miseczce mieszam żelatynę z czterema łyżkami wody
- blenduję truskawki, dodaję do nich miód i jogurt, blenduję wszystko do połączenia
- w osobnej misce ubijam na sztywno śmietankę
- czas na żelatynę, umieszczam miseczkę z napęczniałą żelatyną w mikrofalówce i podgrzewam chwilę do jej rozpuszczenia ( można to zrobić w garnuszku na ogniu, należy uważać, aby jej zagotować)
- dodaje do niej 2 duże łyżki masy jogurtowej i mieszam, następnie przelewam żelatynową mieszankę do truskawek i dokładnie miksuję
- łączę składniki, do masy truskawkowej dodaję ubitą śmietanę i mieszam delikatnie łyżką
- przelewam do foremek
- wkładam do lodówki
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
- 500 g. truskawek
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka żelatyny
WYKONANIE:
- żelatynę mieszam w miseczce z 2 łyżkami wody, zostawiam do napęcznienia
- blenduję truskawki z miodem
- podgrzewam żelatynę w mikrofalówce, aby się rozpuściła
- do żelatyny dodaję dwie łyżki zblendowanych truskawek, mieszam aby składniki dobrze się połaczyły, następnie przelewam z powrotem do misy z truskawkami i dokładnie miksuję.
- powstałym musem polewam serniczki
- umieszczam w lodówce po około 2 godzinach są gotowe do zjedzenia
Komentarze
Prześlij komentarz