Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Pasta frolla

Włoska kuchnia od lat jest jedną z moich ulubionych. Desery i ciasta pochodzące akurat z tego kraju zawsze się udają. Włoskie desery są przy tym również bardzo proste w przygotowaniu. Pasta frolla jest właśnie jednym z takich wypieków. Doskonały wypiek do przygotowania z dziećmi. Jest to rodzaj ciasta kruchego powstający na bazie alkoholu, który nadaje temu wypiekowi charakterystyczną chrupkość. Pasta frolla to doskonały deser do kawy lub na leniwe popołudnie. Polecam!
Składniki:
200 g maki
100 g cukru
100 g masła
10 ml rumu
1 jajko
aromat waniliowy
cukier puder do dekoracji
Z mąki, rumu, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić godzinę, a następnie rozwałkować na wielkość tortownicy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut)do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
pasta frolla
Smacznego!
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz", s. 178-179.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj