środa, 19 listopada 2014

Szaszłyki z ryżem z parowaru

Sezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na obiad zrobić szaszłyki. Dobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej porze roku. Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :)  

 Szaszłyki z ryżem z parowaru

Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie, z powodu zawijanego pomiędzy produktami wędzonego boczku i cukinii zajęło więcej czasu, niż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)



Szaszłyki z ryżem z parowaru



Składniki :  (na 4 szaszłyki)
  • 1 plaster schabu
  • 4 pomidorki cherry zebra
  • 1 mała papryka czerwona
  • 8 plastrów wędzonego boczku 
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 cukinia mała
  • 1 mały ziemniak 
  • 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  
Przyprawy :
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z oregano
  • pieprz czarny 
  • papryka wędzona słodka 
  • curry


Szaszłyki z parowaru


Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.
Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, które można przeciąć na pół. Im mniejsze kawałki ziemniaka, tym szybciej się paruje. Po czym posypujemy je curry.      



Szaszłyki z ryżem z parowaru


Wyjmujemy schab z lodówki i zaczynamy natykanie na patyczki :) Najpierw natykamy plaster boczku wędzonego, za nim pomidorka cherry, przekładamy plaster i natykamy ziemniaka, znów przekładamy i papryka i znów zawijamy plaster. Następnie natykamy cukinie, cebule, przekładamy plaster cukinii natykamy schab, przekładamy i dajemy pieczarkę, po czym znów zaczynamy od ziemniaka. Możecie zastosować kolejność jak kto lubi. Przy jedzeniu i tak ściągałem całość widelcem na talerz, bo z patyczków niewygodnie jeść :)



Szaszłyki z parowaru


Szaszłyki układamy w parowarze. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. Po tym czasie wszystko nakładamy na talerz i można się zajadać :)



Szaszłyki z ryżem z parowaru


Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...